2013. február 16., szombat

Jótanácsok gyülekezet-választáshoz - a teljes cikk forrása: apologia.hu


Vallási fogyasztóvédelem

Ma Magyarországon a közismert nagyegyházak mellett több mint 300 többé-kevésbé ismert kisegyház működik. Vallásszociológusok szerint azonban ez utóbbi csoporthoz a lakosságnak talán csak 2%-a kötődik valamilyen módon.
E vallási-világnézeti közösségekről, mozgalmakról, egyesületekről vagy szervezetekről az átlagember szinte semmit sem tud. Nem is nagyon törődik velük egészen addig, amíg ő maga nem válik érintetté valamilyen módon, például amíg egy egyház, közösség vagy szervezet kiadványa, képviselője vagy programja fel nem kelti a személyes érdeklődését.
Ez nem baj. A baj nem itt van. Csak nem minden arany, ami fénylik, és ez a vallások mai dzsungelében különösen is igaz.

1. Ki lesz vallásos?

Bizonyos helyzetekben bárki nyitottá válhat a vallásra. Ha az embernek például meghal egy hozzátartozója, elveszíti a munkáját vagy az egészségét, szerelmi csalódást él át, megcsalják, a szülei elválnak, mindent elér, és a siker csúcsélménye után mégis csak ürességet érez, vagy felelőtlenül él, és egy ponton túl émelyítő csömört érez – ezek a dolgok az emberek többségét elgondolkodtatják.
Sokan ilyenkor, és talán életükben először teszik fel a kérdést: Honnan jövök, merre megyek? Ki vagyok én? Mi az élet értelme? Minek van igazán értéke? Mi lesz a halál után? Van Isten? Milyen? És ez mit jelent nekem itt és most? És honnan tudhatom mindezt?
Ezek azok a kérdések, amelyekre nem a művészet, a filozófia vagy a tudomány, hanem a vallások válaszolnak.
A vallásokkal pedig sok helyen és módon találkozhatunk: könyvekben, a rokonaink és barátaink közt vagy akár az utcán. A kérdés az, hogy fel vagyunk-e készülve arra, mi minden történhet egy ilyen találkozás során – vagy után?

2. Miért van szükség óvatosságra?

Amikor egy vallási élmény, egy ilyen gondolat vagy személy nagyon megfogja az embert, akkor már nem mindenkiben működnek az önvédelmi reflexek.
Lehet, hogy valóban nincs ok aggodalomra, de az az igény, hogy az ember – amennyire lehet – biztosra akar menni, nem csak egészséges és jogos, hanem szükséges is. Tragikus, hogy különben értelmes emberek, akik még egy háztartási kisgép megvásárlásakor is körültekintően járnak el, nem veszik a fáradságot, hogy utánanézzenek a dolgoknak, amikor pedig sokkal fontosabb dologról: az Igazságról, a Valóságról, az Istenről van szó. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen a világnézetünk, mert kihat az egész életünkre. Egy régi mondás szerint "Amilyen az Istened, olyan az életed!"
Nem rosszhiszeműségre van szükség, hanem óvatosságra. Sajnos nem csak tévedni emberi dolog, hanem másokat megtéveszteni is az.
Olyan világban élünk, ahol emberek sokmilliós vallási közösségeket és olvasótáborokat vezetnek félre, méghozzá tudatosan. Mindegy, hogy elvakultság vagy hataloméhség, őrület vagy pénzszerzés vezeti őket, tény, hogy megteszik. És megtehetik, mert híveik nem néztek utána, hogy amit ezek a "lelki vezetők" kimondtak vagy leírtak, tényeken vagy csak a képzeleten alapul, bizonyítható-e vagy minden ellene szól, logikus vagy ellentmondásos, való igaz vagy hazugság stb.
Manapság közhelynek számít, hogy az információ, a tudás, az ismeret hatalom. Ez így van a vallások világában is. Ha Te nem élsz vele, más visszaélhet vele. A megbízható ismeret ugyanakkor védelmet jelent. De ha csak holnapután szerzed meg, akkor ma még rossz döntést hozol. És ez sokba kerülhet – Neked és a szeretteidnek egyaránt. Félre ne értsd: nem félni kell, csak – mint bármihez az életben – itt is szükség van a józan óvatosságra és a megbízható ismeretekre!
Tehát összefoglalva, nem azzal van a baj, amit az emberek keresnek, nem maga a vallás a rossz. De igenis léteznek egyes vallási vezető személyiségek, vannak bizonyos szervezetek, találkozhatsz bizonyos észjárással, ami miatt a vallás – ami az embert eredetileg önmaga fölé akarta emelni – hamissá, károssá, akár emberellenessé válhat.

3. A szempontokról

Ennek a cikknek a célja elsősorban a megelőzés. Gyakorlati segítséget szeretne nyújtani egy olyan – sokak számára teljesen ismeretlen – területen, ahol a bölcs mások hibáiból tanul.
Ahhoz azonban, hogy bármely vallási közösségről megfelelő mennyiségű és mélységű ismeretet szerezzünk, idő kell. Elég idő azonban nem mindig áll a rendelkezésünkre, ezért sokat segíthetnek az alábbi szempontok, amelyeket szem előtt lehet tartani, amelyekre rá lehet kérdezni, és amelyeken érdemes elgondolkodni.
Mindenek előtt azonban pár szó az alábbiakban felsorolt szempontokról, megfigyelendő jelekről:
... Mindegyik valóságos, megtörtént, és sajnos ma is gyakran megtörténő negatív tapasztalatok alapján lett kiválasztva.
... Ezek bárhol előfordulhatnak: kis- és nagyegyházban, régi és újabb vallási közösségekben egyaránt, de ez nem jelenti azt, hogy mindenhol elő is fordulnak (Krisztus Magyarországi Egyházára kisebb-nagyobb mértékben az összes pont jellemző - a blog szerk.).
... Egyes vallási közösségekben ezekből a negatív jelekből több is jelen van, de sehol sincs jelen mind egyszerre (senki se menne oda). Ugyanakkor oka van annak, ha egy vallási közösség újra meg újra negatív értelemben magára vonja a figyelmet (lásd vallástörténet, mai sajtó, internet).
... Mindenhol vannak pozitív dolgok is, ezért olyan nehéz néha szembesülni a negatívumokkal. Ezek a pozitívumok azonban valószínűleg máshol is megvannak.

4. Mire kell tehát figyelni?

a. Hogy néznek önmagukra?
Tény, hogy minden vallási-világnézeti csoport az "igazság" birtokosának hiszi és vallja önmagát – akármit is értsen alatta. Ezzel nincs gond, ha ezt az adott vallási közösség számodra is elfogadhatóan bizonyítani tudja.
... Rossz jel: ha a csoport azt hiszi, hogy csak náluk lehet üdvözülni, hogy csak ők birtokolják a teljes és totális igazságot, hogy ők a legjobb, sőt egyetlen egyház stb.
... Tapasztalat: minél nagyobb a kizárólagosság igénye, annál több bizonyításra szorul, ez azonban rendszerint elmarad.
... Tanács: ahonnan "nem lehet" elmenni (mert ugyebár nincs hova), onnan futni kell!
... Megjegyzés: az elitizmus, a büszkeség a legjobb dolgokat is tönkreteheti, sőt a legrosszabbá teszi...
b. Hogy bánnak Veled?
Először is, amikor meg akarnak győzni az igazukról, van lehetőséged a távolságtartásra?
... Rossz jel: ha nem hagynak számodra is elég időt, helyet, módot a hallottak és az élmények feldolgozására.
... Tapasztalat: ilyenkor nyíltan vagy burkoltan, de mindenképpen kényszeríteni akarnak a döntésre (csatlakozás, adakozás stb.).
... Tanács: ne hagyd magad, kérj magadnak annyi időt, amennyire Neked szükséged van!
Másodszor, nem tévesztenek meg?
... Rossz jel: ha döntened kell, pedig bizonyos kérdésekre nem válaszolnak, bizonyos dolgokat elhallgatnak, vagy utólag jössz rá, hogy eltitkolták.
... Tapasztalat: másokat megtéveszteni is emberi dolog, a lényege a bizalommal való visszaélés.
... Tanács: nézz utána mindennek, mielőtt döntenél, hogy csatlakozol; ha ez nem lehetséges vagy a kutatásodat nem veszik jó néven, vagy nem engedik, akkor jól érezted: valami biztosan nem stimmel!
Harmadszor, őszinték veled?
... Rossz jel: ha az irántad való érdeklődés és szeretet csak addig tart, amíg megfelelsz bizonyos elvárásoknak.
... Tanács: légy önmagad, igenis lehetsz barátságos, de légy óvatos a kötődéssel!
... Megjegyzés: az igazi szeretet azt is szereti, akivel nem ért egyet.
c. Milyen a tekintélyrendszer?
Először is, hogyan tekintenek a tagok a vezetőkre?
... Tapasztalat: az emberek hajlamosak embereket bálványozni.
...Rossz jel: ha a vezető(k) kijelentését vagy utasítását nem lehet megkérdőjelezni, ha mindig mindent el kell fogadni, és feltétel nélkül engedelmeskedni kell.
... Tanács: ezerszer is gondold meg, hogy kinek vagy minek a kezébe teszed le az életed!
Másodszor, mivel igazolja a vezetőség a tekintélyét?
... Rossz jel: csak körérveléssel ("Igazam van, mert azt mondom"), csak számodra ellenőrizhetetlen élményekkel ("Amit átéltem, az igazolja, hogy amit mondok, igaz").
... Kérdés: tudatában vagy annak, hogy Téged mivel lehet befolyásolni?
Harmadszor, mire használja a vezetőség a tekintélyét?
... Rossz jel: ha azt hallod, hogy itt nincsenek hibák, vagy ha az ellenvélemény csak jellemhibából fakadhat, ha a kritikus gondolkodás lázadásnak számít.
... Tapasztalat: egy vezető vagy arra használja a tekintélyét, hogy építse az embereket, vagy az embereket használja fel arra, hogy a privát birodalmát építse.
Negyedszer, hogyan kezelik a vezetők az anyagiakat?
... Rossz jel: ha a tagokra állandó nyomást helyeznek ("Adakozzatok!"), ha a vezető(sége)n kívül senki sem tudja, mi történik az adományokkal.
... Tapasztalat: ha a vezetők nincsenek elszámoltatva, akkor vagy állandóan kísértve vannak az anyagiakkal való visszaélésre, vagy már el is buktak.
... Tanács: mielőtt támogatnád az ügyet, kérdezd meg, hogy mi történik a pénzeddel!
d. Szabadon hagynak?
Először is, mi lesz a kapcsolataiddal?
... Rossz jel: ha az áttérni nem akaró család(tag)od ellenségnek van nyilvánítva, ha a társadalmi ünnepek mind "pogány" dolgok, ha tilos más vallási közösségbe látogatni, vagy azok tagjaival kapcsolatot fenntartani.
... Tapasztalat: a "bent" és a "kint", a "mi" és a "mások" különbségtétel önmagában nem feltétlenül rossz, de ha ellenségképpel vagy felsőbbrendűségi tudattal társul, akkor már csak arra jó, hogy az embert a félelem vagy a gőg tartsa bent.
... Kérdés: te hogy viszonyulnál valakihez, aki nálad felsőbbrendűnek tartja magát, vagy fél tőled, vagy elvárja, hogy félj tőle?
... Tanács: a kapcsolataidról Te dönts, ne mások!
Másodszor, van magánéleted?
... Rossz jel: ha mindenek felett első a közösség és a közösségi tevékenységek, akkor nincs időd magadra, a családodra, a tanulásra vagy a pihenésre.
... Tapasztalat: egy vallási csoport vezetősége azért szervezi túl a tagok életét, hogy mindig ott lehessen és mindent irányíthasson, és így a tagságot kontroll alatt tartsa.
... Tanács: döntsd el, hogy tényleg Isten kéri mindezt Tőled és a családodtól, vagy csak a vezetők?
... Megjegyzés: Istennek biztos nem kell robotmunka.
Harmadszor, megmarad az önállóságod?
... Rossz jel: ha anyagi függésbe kerülsz például a "minden közös" elve miatt, vagy drága, de "ledolgozható" szolgáltatások miatt adósodsz el, vagy ha a pálya- és párválasztásban már nem Te döntesz, hanem a közösség vagy vezetősége.
... Tapasztalat: van aki örül annak, hogy mások veszik át tőle az élete feletti felelősséget, de így sosem nő fel; a lelkileg egészséges, felnőtt ember észreveszi, és nem is tűri szabadsága elvesztését.
... Tanács: sose engedd, hogy mások döntsenek helyetted a Te életedről!
Végül, informálódhatsz?
... Rossz jel: ha csak a csoport által megadott forrásokat szabad használni, de kívülálló által írt, kritikus irodalmat tilos olvasni, vagy ilyen hozzáállású emberekkel tilos szóba állni.
... Tapasztalat: a tagokhoz eljutó információt azok a csoportok akarják kontrollálni, amelyek vezetősége az információk révén bajba kerülne a tagság előtt.
... Tanács: ha tiltják az érdeklődést, akkor létfontosságú, hogy érdeklődj, méghozzá ahol csak tudsz!
e. Hogy bánnak a kilépőkkel?
Először is, ahogy a kilépőkkel bánnak, úgy fognak bánni Veled is, ha / amikor kilépsz.
... Rossz jel: a szeretet feltételhez volt kötve, a kérdező nem kap választ, hanem a jellemét kérdőjelezik meg, vagy ha a másképp gondolkodót eldémonizálják, és vele többé szóba sem állnak.
... Kérdés: kell ez Neked?
... Tanács: kezdettől fogva figyeld meg a kérdéseidre vagy ellenvéleményedre, kritikádra kapott reakciókat, és ne azután, hogy sok éved és pénzed ment rá az ügyre!
Másodszor, mivel tartják ott a távozni szándékozókat?
... Rossz jel: fenyegetéssel ("A pokolba kerülsz, ha innen elmész!"), érzelmi zsarolással ("Többet nem állunk veled szóba"), vagy anyagi függéssel ("Tartozol nekünk!").
... Tapasztalat: az ember nem csak rossz, hanem jó dolgokat is megtanulhat, átélhet abban a vallási csoportban, ahonnan végül is el akar menni.
... Tanács: ami itt jó, az biztos máshol is megtalálható, de ami itt rossz, attól talán érdemes elfutni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése