2013. november 9., szombat

Könyvajánló - Jerram Barrs: Kinek a döntése?

Ez a könyv rávilágít arra, mit jelent a valóban biblikus hatalom és mi történik azokon a helyeken, ahol a vezetők bántalmazó, szellemi erőszakkal átitatott vezetést folytatnak.


Részletek:

"Ha férfiak egy csoportját apostoloknak hívjuk, Krisztus földi helytartóinak tekintjük őket, és közülük valakinek erős, dinamikus személyisége van, akkor sajnos belőle egyfajta pápa válhat, csakhogy sokkal nagyobb tényleges hatalma lesz az egyének élete fölött, mint a római katolikus egyházban a pápának. Valami ilyesmi alakult ki a zárt Testvérgyülekezetekben, ahol a vezetőnek szinte totális hatalma volt az emberek élete fölött. Sajnos egy-két új közösség is ebbe az irányba halad. ... A hatalomgyakorlásnak ebben a piramismodelljében, ahol egyre növekvő hatalmi szintek léteznek megfelelő korlátok és ellenőrző mechanizmusok nélkül, az alul lévők kivétel nélkül a felettük állók alá vannak rendelve, míg a csúcson lévők senki felé nem tartoznak elszámolással."

"Éppen emiatt, ha valaki hatalmi helyzetben van egy gyülekezetben, fontos, hogy ne uralkodjon a rábízottakon, és ne használja ki a tekintélyét, hanem óvatosan fontolja meg, hogyan nyilatkozik Isten Igéjének az alkalmazásáról. A vezetőnek ellen kell állnia a kísértésnek, hogy megmondja másoknak, mi Isten akarata. Nem szabad, hogy mások számára ő legyen a Szentlélek. A gyülekezeti vezetők nem gondolhatják, hogy kivételes módon belelátnak Istennek másokra vonatkozó tervébe, hiszen ez esetben ők lennének az Úr, a Szentlélek az illető életében."

"Mindenkinek pusztán Isten Igéjének és a benne lévő Léleknek a hatalma alatt kell állnia, ehhez nem szabad emberi hatalmat hozzátenni. Az emberi hatalmat mindig Isten Igéjének kell alárendelni.
Ha az emberi hatalom túllépi ezeket a határokat, az mindig megkötözöttséghez vezet. Félelmetes erővel tud hatni, és megnyomorítja a hívők lelkiségét. A gyülekezetben éretlenséget okoz, a tagok egyre kevésbé képesek döntéseket hozni, és egyre inkább függnek a vezetőktől."

Megjegyzés a könyv kapcsán Krisztus Magyarországi Egyházára vonatkoztatva:

Krisztus Magyarországi Egyházában Szabad Péter pontosan ilyen diktatórikus, piramis-modell szerint felépített, szellemi erőszaktól átitatott struktúrát hozott létre. Az ICOC bostoni vezetősége, amikor szembesült ennek az embernek a tetteivel, egy kétéves "tréningre" Bostonba vitte a Szabad-házaspárt. A budapesti gyülekezet előtt azonban nem leplezték le sem Szabad Péter cselekedeteit és tévtanításait (melyek annyi nagyszerű ember érzelmi tönkremenetelét okozták), sem az általa felépített rendszer istentelen mivoltát. A gyülekezet tagjai ma is agykontroll alatt állnak, folyamatosan manipulálják őket és igyekeznek elszigetelni attól a felismeréstől, hogy "egy igaz egyházuk" a hatalommal való visszaélés, az arrogancia; a törvénykezés és ítélkezés romboló melegágya. Fenti könyvet nekik, a budapesti gyülekezet tagjainak kellene elsőként olvasniuk, de emellett is segíthet bárkinek, aki közösséget keres, de szeretné elkerülni, hogy Isten gyermeke helyett földi vezetők rabszolgája legyen.

Az eredeti kiadvány 1983-ból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése