2013. október 17., csütörtök

Szabad Péter két alapvető tévtanítása - egyetlen "prédikációban"

1. A szabad akaratról

(2012. április 22.)

Előre bocsátom, hogy az Isten iránti engedelmesség természetesen biblikus tanítás - egészen addig, amíg Isten nevében egy ember el nem kezdi követelni, hogy az életed bármely területén neki kell engedelmeskedned. Itt pedig pontosan erről van szó: emberek kezdtek parancsolgatni egymásnak, és ha nem érték el a kívánt célt, kijátszották az "Istennek nem engedelmeskedsz" kártyát. És ennek a mentalitásnak ágyaz meg, ezt támogatja ez a prédikáció.

Ebben hangzik el, hogy "lemondunk a szabad akaratunk jó nagy részéről", amikor Jézust követjük. Ez a tanítás a videóval együtt nagyon manipulatív. Egy diák-találkozón Szabad Péter azt mondta, hogy "a szabad akarat választás Jézus és a bűn között". De lényegében itt is ugyanezt mondja. Ebben az legszörnyűbb, hogy a szabad akaratot eleve a "bűn és Isten akarata" közötti döntésre redukálja, utána pedig óriási nyomást gyakorol, hogy az "Isten akaratát" válaszd. Így lett minimálisra kényszerítve Krisztus Magyarországi Egyházában a szabad akarat, miközben a Szabad-akaratból viszont egyre több és több jelent meg.

"Szóval ki ül a Te életed trónusán? Ki a főnök? Ki hozza a döntéseket?" - kérdezi a prédikációban. Fel kellett volna állni és azt mondani: TE, PETI, és ez elég nagy baj.

Külön felhívom a figyelmet 18.00-tol kezdődő részre... "Lemondok a szabad akaratomról nap mint nap". Ez nem így működik. A szívre kell vigyázni, és az isteni élet ennek gyümölcse lesz. Én meg egyetlen reggel sem keltem úgy fel, hogy "ma lemondok a szabad akaratomról". Ez eltorzult logika. Nem robotok vagyunk, és Isten a gondolatától is irtózik, hogy azok legyünk.

Amikor tehát nem engedelmeskedtél valamiben Petinek, ő ezt úgy fogta fel, hogy nem engedelmeskedsz Istennek. Hiszen hogy mered a saját akaratodat az övé fölé emelni? Az Isten akaratát pedig ebben a gyülekezetben természetesen a vezetőid prezentálták neked.

Így kell megszervezni a totális kontrollt egy gyülekezet felett. Piramis-alakú autoriter struktúra, amelyben a személyes nevelés segítségével a csúcsvezető akaratát minden tagra könnyen át lehet vinni.


2. Az engedelmességről

(2012. április 22.)

Ebben pedig az hangzik el, hogy "ha valamivel egyetértesz és úgy teszed meg, az nem engedelmesség".

Beszél a gyerekeiről is (9 és 11 évesek ekkor) akiket "engedelmeskedni tanít": eközben a KME-ben a felnőtt emberekkel is gyerekekként bántak.

Szabad Péter logikája ennek alapján: ha egyetértesz valamivel, az nem engedelmesség. Az engedelmesség az, ha teljesíted azt a "kihívást", ami nem tetszik vagy nem értesz vele egyet. Ha nem engedelmeskedsz a kihívásnak, akkor Istennek nem engedelmeskedsz és bűnben vagy. Túl ezen, az első pontra visszautalva: ne te hozd az életedre a döntéseidet, hanem Krisztus - ami nyilvánvalóan azt jelenti a gyakorlatban, hogy a vezetőid (és erre számtalan példát tudnánk és a következő bejegyzésben fogunk is idézni).
E logika menten hozott létre Szabad Péter parancsuralmi rendszert. Ha az ő kihívásainak nem engedelmeskedtél, azt úgy vette, hogy Istennek nem engedelmeskedsz. Ekkor természetesen "rád szállt" és megpróbált megtörni, vagy elkergetni a gyülekezetből. Mindezt tette teljesen gátlástalanul, minden erőforrást igénybe véve, teljes egyházvezetői hatalmát felhasználva, űzve és hajszolva a módszerei miatt akár összeomlás szélére került embereket is.


3. Következtetés

A fenti két tanítás lényegében arra kényszerít, hogy folyamatosan tegyél meg olyan dolgokat, amikkel nem értesz egyet. Sajnos gyakorlati tapasztalat, hogy ha kifejezted valakinek, hogy nem értesz valamivel egyet, akkor nem az volt általában a válasz, hogy "jó, akkor ne tedd", vagy "hallgass a szívedre", hanem az, hogy "térj meg és tedd". (Szabad Péternek amúgy is kitűnően felépített leckéje volt arra, hogy ne hallgass a szívedre). Így a gyülekezet tagjai valóban elveszítették a szabad akaratukat, a lehetőségüket és képességüket, hogy a vezetőjük akarata ellen döntsenek. Ha mégis megtették, támadások kereszttüzébe kerültek: önző vagy, büszke vagy, független vagy, lázadó vagy, egység-romboló vagy, gyenge tanítvány vagy. Így aztán a gyülekezet tagjai vagy alkalmazkodtak, vagy elmentek... vagy előbb alkalmazkodtak, majd amikor már kellő mértékben tönkrementek érzelmileg-fizikailag a folytonos bűntudatkeltés és megfélemlítettség következtében, végül elmentek, vagy elkezdtek úgy viselkedni, hogy azzal alapot adtak arra, hogy további támadás érje őket.

Aki tehát a fenti két tanítás és a mögötte álló törvénykező, istentelen logika ellen bármilyen módon és mértékben szót emelt, azt elkergették a gyülekezetből (akár zsarolással is), esetleg kizárták, akár még meg is jelölték, mint a "gyülekezet hitére veszélyes" személyt. Így működik az igazi diktatúra egy zárt vallási közösségben.

Ez a mélyen gyökerező két tévtanítás - amelyeknek következménye, hogy a vezetők totális kontrollt szereztek a hívek fölött - az egyik elsődleges oka annak, hogy a gyülekezet taglétszáma 2003 és 2013 között gyakorlatilag nem nőtt, miközben a csúcsvezetők újabb és újabb terheket próbáltak a tagok vállára helyezni, és gyakran őket hibáztatták a növekedés hiányáért.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése